Ikan Kukus Thailand : Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Ala Thai - October Z. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. Tabur bawang putih, halia dan cendawan shitake. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh, wangi dan tak muak bila dimakan.
Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka… Kita nak share satu resepi sihat kegemaran ramai, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. Tuangkan bahan sos (kicap, sos tiram, minyak bijan dan lada sulah) ke atas permukaan ikan.
Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Tuangkan kuah ke atasnya spt dlm gambarajah. Dulu che nom dah pernah share resepi siakap steam limau, kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. Ikan mas ukuran sedang (sekitar 500 gr) • air jeruk nipis • bawang putih (cincang kasar) • lombok besar (iris serong) • cabe rawit (iris halus) • kecap ikan (bisa diganti dengan 1/4 sdt terasi+1 sdm kecap manis+1 sdt gula pasir+4 sdm air) • kecap manis • sereh. Siakap stim lemon, menu favourite che nom sekeluarga. Masukkan ikan ke dalam pengukus. Saya sebenarnya kurang menggemari ikan kukus sebab tak suka rasa isi ikannya.
A1 ikan kukus thai paste 180g quantity.
Ikan kukus patin simple mantul/healthy food series. 2 sudu besar kicap cair. Kalau kurang manis, tambah lagi gula kabung thai. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan. Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Tapi sejak kebelakangan ini, selera saya mula berubah selepas menikmati ikan kukus yang sangat sedap masa berbuka puasa bulan ramadhan yang lalu. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam. Cara masak kuah stim ala thai: Dari sate ikan tenggiri, sate ikan tongkol, resep sate ikan lilit, resep.
Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan thailand. Kita nak share satu resepi sihat kegemaran ramai, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Saya memang suka makan ikan siakap stim nie. Cara masak kuah stim ala thai: Tetapi, ikan siakap mempunyai rasa yang lebih sedap dengan resepi masak kukus ala thai.
2 ulas bawang putih, dicincang. Saya memang suka makan ikan siakap stim nie. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. A1 ikan kukus thai paste 180g $ 2.99. Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa.
Cara buat resepi ikan siakap stim limau :
Cara penyediaan ikan siakap stim ala thai : Tuangkan bahan sos (kicap, sos tiram, minyak bijan dan lada sulah) ke atas permukaan ikan. Bagaimana cara nak masak ikan kukus ala thai? Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan. Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup. Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih. Bersihkan ikan.kelar ikan supaya sos meresap. 2 sudu besar kicap cair. 2 ulas bawang putih, dicincang.
Tuangkan kuah ke atasnya spt dlm gambarajah. Masukkan ikan ke dalam pengukus. Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Ikan kukus patin simple mantul/healthy food series. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand, right in your own.
Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. 2 batang serai (dihiris nipis) 1 biji cili hijau (dihiris) 1 labu bawang besar (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 2 biji tomato (dihiris). Masukkan ikan ke dalam pengukus. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. 2 ulas bawang putih, dicincang. Tetapi, ikan siakap mempunyai rasa yang lebih sedap dengan resepi masak kukus ala thai. Emmmm, sedap dan menyelerakan yew.
Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus.
Untuk tahu ikan kukus dah masak atau belum, tolak isi ikan dekat bahagian tulang yang dikelar tadi dengan menggunakan garfu. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan. Apabila masak, blh sendukkan pati santan yg dikukus dgn sedikit garam & tepung utk likatkannya. Resepi ikan kukus halia chinese style. 15 minit, masa memasak:15 minit, jumlah hidangan:4 orang. Tuangkan bahan sos (kicap, sos tiram, minyak bijan dan lada sulah) ke atas permukaan ikan. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Saya memang suka makan ikan siakap stim nie. Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. Siakap stim lemon, menu favourite che nom sekeluarga. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Masukkan ikan ke dalam pengukus.